Aangezichtsverlamming

Herken je deze klachten?

  • Je hebt moeite met het duidelijk uitspreken van woorden.
  • Je gezicht lijkt scheef, met een mondhoek die lager hangt.
  • Het lukt niet om je oog volledig te sluiten.
  • Je hebt moeite met spreken, slikken of speekselcontrole.
  • Je wang voelt slap aan.
  • Je ervaart smaakveranderingen of tranende ogen.

Dit kunnen tekenen zijn van spraakproblemen die veroorzaakt worden door een aangezichtsverlamming.

Oorzaak spraakproblemen door aangezichtsverlamming

De aangezichtszenuw, die de spieren in je gezicht aanstuurt, kan beschadigd raken. Deze zenuw regelt de bewegingen van je gezicht, zoals het sluiten van de ogen en mond. Als deze zenuw beschadigd is, kan een deel van je gezicht niet goed meer bewegen. Dit veroorzaakt scheefheid van het gezicht, moeite met oogsluiting, en een slappe wang. Het kan ook je vermogen om te spreken, te slikken en speeksel onder controle te houden beïnvloeden. De oorzaak van spraakproblemen door aangezichtsverlamming kan variëren. Vaak wordt het veroorzaakt door een virus, zoals het herpes simplex virus type 1, wat bekend staat als de ziekte van Bell. Andere oorzaken kunnen zijn: oorontsteking, schedelletsel, gordelroos, tumoren of een tekenbeetziekte zoals de ziekte van Lyme.
Soms zijn alleen de onderliggende gezichtsspieren aangedaan, wat een centrale aangezichtsverlamming kan betekenen.

Logopedie helpt bij aangezichtsverlamming

Als de aangezichtszenuw niet volledig herstelt, kunnen er hinderlijke restverschijnselen blijven. Onze rol als logopedisten is om u te helpen deze restverschijnselen zoveel mogelijk te verminderen door middel van oefentherapie, ook wel mimetherapie genoemd. Wij bieden advies over herstelmogelijkheden en helpen bij het verbeteren van uw spraak en eetgedrag. Indien nodig kunnen wij u doorverwijzen naar gespecialiseerde artsen of multidisciplinaire teams voor verdere behandeling.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over spraakproblemen door aangezichtsverlamming of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Is er een wachttijd?

Hoe werkt de logopedist?

Heb ik een doorverwijzing nodig?