Doofheid op latere leeftijd

Herken je deze klachten?

  • Je hebt moeite met het volgen van gesprekken.
  • Je ervaart problemen met communiceren op het werk of thuis.
  • Je hebt last van (plotseling) gehoorverlies.
  • Je ervaart uitdagingen bij het zelfstandig functioneren door slechthorendheid.
  • Je hebt moeite om anderen goed te verstaan.

Je klachten komen zeer waarschijnlijk voort uit doofheid/ slechthorendheid.

Hoe ontstaat doofheid op latere leeftijd?

Gehoorverlies op latere leeftijd treedt vaak op na de spraak- en taalontwikkeling en zorgt voor problemen met communiceren. In tegenstelling tot aangeboren doofheid, heb je mogelijk wel normaal leren spreken, maar kun je moeite hebben met het verstaan van anderen.

Er zijn verschillende oorzaken voor gehoorverlies op latere leeftijd, zoals een plotselinge doofheid (plotsdoofheid) of een geleidelijk verlies van het gehoor over de jaren (laatdoofheid). Dit is anders dan ouderdomsslechthorendheid, waarbij het gehoor afneemt door veroudering van het binnenoor.
Bij plotsdoofheid verlies je het gehoor soms binnen één dag. Dit kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven en functioneren. Mensen met gehoorverlies ervaren vaak problemen in communicatie, zowel in de privéomgeving als op de werkvloer.

Hoe kunnen wij helpen bij taalproblemen door gehoorverlies?

Als logopedist kunnen wij je helpen om beter om te gaan met de gevolgen van gehoorverlies. Op basis van de gegevens van een audioloog of KNO-arts maken wij een inschatting van jouw gehoorverlies en de daarbij horende taalproblemen. Wij bieden ondersteuning bij leren spraakafzien (liplezen) en hoortraining om geluiden en spraak beter te herkennen. Ook adviseren wij in het gebruik van technische hulpmiddelen, zoals een cochleair implantaat.
Wij betrekken je partner of gezin bij de behandeling, zodat zij leren hoe ze duidelijker kunnen communiceren. Dit kan helpen bij het verbeteren van het onderlinge contact. Als je volledig doof bent, kunnen gebaren of alternatieve communicatiemiddelen zoals schrijven een waardevolle aanvulling zijn.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over doofheid of slechthorendheid op latere leeftijd of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Hoe werkt de logopedist?

Is er een wachttijd?

Wordt mijn behandeling vergoed?