Dysartrie
Herken je deze klachten?
- Je hebt moeite om duidelijk te spreken.
- Mensen om je heen zeggen dat je moeilijk te verstaan bent.
- Je hebt een te zachte, hese stem.
- Je spreekt eentonig of nasaal.
- Je hebt verlies van mimiek in je gezicht.
Het kan zijn dat je last hebt van spraakproblemen door dysartrie.
Oorzaak spraakproblemen door dysartrie
Dysartrie is een spraakprobleem dat ontstaat door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor ademen, stemgeving en uitspraak niet goed. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een beroerte, tumor, ongeval of een spierziekte zoals ALS of de ziekte van Parkinson. Deze aandoeningen komen vooral voor bij volwassenen en ouderen, maar ook kinderen en jongeren kunnen spraakproblemen door dysartrie ontwikkelen.
De communicatie is vaak verstoord, omdat je moeilijk verstaanbaar bent. Dit kan te maken hebben met een onduidelijke uitspraak, een zachte of hese stem of spreken met een monotone of nasale klank. Soms is er sprake van een combinatie van deze problemen. Bij een beroerte kan ook een verlamming van (een deel van) één kant van het gezicht optreden, wat de mimiek verandert en kan leiden tot speekselverlies of slikproblemen. Deze spraakproblemen kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven en communicatie.
Logopedie helpt bij Dysartrie
Bij spraakproblemen door dysartrie is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Een huisarts, neuroloog of revalidatiearts kan je doorverwijzen naar een logopedist. Wij zullen eerst onderzoek doen naar het gevoel en het functioneren van de spieren in je gezicht. Ook beoordelen we je stem en verstaanbaarheid om te bepalen waar de spraakproblemen precies liggen.
De behandeling richt zich op het verbeteren van de verstaanbaarheid en het optimaal benutten van je mogelijkheden. Dit doen we door te werken aan de mondmotoriek, uitspraak, ademhaling en stemgeving vanuit een symmetrische houding. We geven ook adviezen aan jou en je omgeving over hoe je beter kunt communiceren. De resultaten van de behandeling hangen af van de ernst van de aandoening, maar met de juiste aanpak kunnen we veel verbeteren.
Als spreken toch niet voldoende lukt, helpen we je graag met het zoeken naar andere communicatiemiddelen. Dit kan een gebaren- of tekensysteem zijn of een elektronisch hulpmiddel. Samen kijken we wat voor jou het beste werkt.
Neem contact met ons op
Heb je vragen over spraakproblemen door dysartrie of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!