Eet- en drinkstoornissen bij kinderen

Herken je deze klachten?

  • Je kind verslikt zich regelmatig tijdens het eten of drinken.
  • Je kind weigert voeding of spuugt vaak,
  • Je kind heeft moeite met zuigen, afhappen van een lepel, kauwen of slikken.
  • Je kind heeft sondevoeding nodig door slikproblemen.

De klachten komen waarschijnlijk voort uit een slikprobleem bij je kind.

Hoe ontstaan slikproblemen bij kinderen?

Slikproblemen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan een kind te vroeg geboren zijn, waardoor het nog niet genoeg kracht en uithoudingsvermogen heeft om goed te zuigen en te slikken. Soms is er sprake van een beschadigd slikmechanisme door problemen in de mond of keel of omdat de hersenen de slikbeweging niet goed aansturen. Dit kan het gevolg zijn van hersenletsel voor, tijdens, of na de geboorte. Soms is slikken fysiek mogelijk, maar weigert een kind dit om verschillende redenen. In die gevallen kan een arts besluiten om over te gaan op sondevoeding.

Wanneer een kind sondevoeding krijgt, oefenen de mond- en tongspieren minder. Dit kan de ontwikkeling van zuigen, slikken, afhappen en kauwen nadelig beïnvloeden. Deze achterstand kan vervolgens ook de spraakontwikkeling beïnvloeden. Dezelfde spieren die nodig zijn voor eten en drinken worden namelijk ook gebruikt bij het spreken.

Logopedie helpt bij slikproblemen

Als logopedisten helpen wij je kind om beter om te gaan met slikproblemen. Wij onderzoeken de totale motoriek en de lichaamshouding tijdens het eten en drinken. We letten hierbij ook op de aanwezigheid van eventuele afwijkende reflexen en de spierspanning in en rond de mond. Op basis van onze bevindingen stellen we een behandelplan op dat past bij de specifieke behoeften van je kind.

Tijdens de logopedische behandeling werken we aan het verminderen van eventuele afwijkende reflexen en werken we aan de juiste spierspanning rondom de mond. Dit maakt het eten en drinken makkelijker en prettiger voor je kind. Ook oefenen we de mond- en tongspieren regelmatig, zelfs als je kind sondevoeding krijgt. Dit kan bijvoorbeeld met fles- of lepelvoeding, vaak in samenwerking met andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten en diëtisten.

Daarnaast adviseren wij ouders en verzorgers over de beste houding en technieken voor het geven van voeding. Samen met jullie zoeken we naar geschikte hulpmiddelen, zoals een aangepaste stoel, lepel, of beker, om het eet- en drinkproces te vergemakkelijken. Ons doel is om slikproblemen en bijbehorende eet- en drinkproblemen bij kinderen zo goed mogelijk te behandelen en hen te helpen bij een gezonde spraakontwikkeling.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over eet- en drinkstoornissen door slikproblemen bij kinderen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Hoe werkt de logopedist?

Is logopedie alleen voor kinderen?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Is er een wachttijd?

Heb ik een doorverwijzing nodig?