Revalidatie na plaatsing CI

Herken je deze klachten?

  • Het waarnemen van geluiden en spraak, ondanks het gebruik van hoortoestellen.
  • Een beperkte geluidswaarneming, moeite met het verstaan van spraak, of geen verbetering door reguliere hoortoestellen?

Dit kan wijzen op gehoorproblemen die mogelijk een cochleair implantaat (CI) vereisen.

Hoe ontstaan gehoorproblemen?

Bij ernstige slechthorendheid of doofheid is vaak het slakkenhuis in het binnenoor beschadigd. Hierdoor kunnen geluiden en spraak niet goed worden waargenomen. Gewone hoortoestellen maken geluiden harder, maar verbeteren niet altijd het verstaan van spraak. Een cochleair implantaat (CI) kan een oplossing bieden door geluiden om te zetten in elektrische signalen die rechtstreeks naar de gehoorzenuw worden gestuurd. Dit vereist intensieve begeleiding en revalidatie.

Hoe kunnen wij helpen bij revalidatie na plaatsing CI?

Wij, als logopedisten, bieden uitgebreide begeleiding bij het gebruik van een cochleair implantaat. Na de operatie wordt het CI aangesloten en ingesteld door een audioloog. Wij zorgen voor intensieve begeleiding tijdens de revalidatie.
Deze revalidatie omvat het leren herkennen van geluiden, verstaan van spraak en het verbeteren van communicatie. We kijken ook naar de sociaal-emotionele aspecten en de communicatie met de omgeving.

Tijdens de logopedische behandeling besteden wij aandacht aan het leren omgaan met het CI, het verbeteren van spraakafzien en de ontwikkeling van articulatie. We adviseren ook ouders, leerkrachten en andere professionals die met jou of je kind werken.
Onze aanpak sluit aan bij het spraaktaalniveau van je kind en is gericht op het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over cochleaire implantaten of de logopedische ondersteuning die wij bieden? Wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Is er een wachttijd?

Hoe werkt de logopedist?