Taal- en spraakproblemen door dementie

Herken je deze klachten bij iemand uit je omgeving?

  • Problemen met het vinden van de juiste woorden of vormen van zinnen.
  • Moeite met het begrijpen van gesproken of geschreven taal.
  • Onduidelijke of verkeerde uitspraak van woorden en zinnen.
  • Veranderingen in gedrag of karakter die de communicatie beïnvloeden.

Deze taal- en spraakproblemen klachten komen vaak voort uit dementie.

Hoe ontstaan taalproblemen door dementie?

Taalproblemen door dementie ontstaan door veranderingen in de hersenen. Deze veranderingen beïnvloeden het vermogen om woorden, zinnen en verhalen te vormen of te begrijpen. Dit kan ook invloed hebben op de uitspraak van woorden.
Bij de aandoening primair progressieve afasie (PPA) zijn taalproblemen zelfs de eerste symptomen van dementie.
Hoe de taalproblemen zich uiten, verschilt per persoon en hangt af van hoe de hersenen door de dementie veranderen. De ernst van de taalproblemen neemt toe naarmate de dementie vordert. Hoewel het spreken moeilijker wordt, blijven mensen met ernstige dementie vaak wel reageren op toonhoogte, zinsmelodie en lichaamstaal.

Hoe kunnen wij helpen bij taalproblemen door dementie?

Wij als logopedisten helpen je naaste met dementie beter te communiceren. We starten met een grondig taal-, spraak- en communicatieonderzoek. We observeren ook hoe de persoon met dementie communiceert met mensen om zich heen. Aan de hand van onze bevindingen stellen we een behandelplan op dat gericht is op het verbeteren van de communicatie.

Als het mogelijk is, trainen we de persoon met dementie om op een andere manier te communiceren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een agenda of een communicatieboek. Bij ernstiger taalproblemen wordt de samenwerking met jou en andere naasten nog belangrijker. We geven uitleg over de taalproblemen en bieden adviezen om de communicatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door korte zinnen te gebruiken, een rustig tempo aan te houden en visuele hulpmiddelen in te zetten.
Daarnaast werken we samen met andere zorgverleners om de communicatie en omgang met de persoon met dementie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ons doel is om je te ondersteunen in de communicatie, zodat je contact met je naaste met dementie zo prettig mogelijk blijft.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over taalproblemen door dementie of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is er een wachttijd?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Hoe werkt de logopedist?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Is logopedie alleen voor kinderen?