Ondersteunende communicatie

Wat is Ondersteunde Communicatie (OC)?

Ondersteunde Communicatie (OC) is een manier om mensen die moeite hebben met praten, schrijven of gebaren te helpen toch te communiceren. Dit kan nodig zijn door bijvoorbeeld een beperking of ziekte waardoor spraak of gebarentaal moeilijk wordt. OC maakt gebruik van verschillende hulpmiddelen en technieken, zoals gebaren, afbeeldingen of spraakcomputers, om communicatie mogelijk te maken.
Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen begrepen kan worden.

De rol van de logopedist bij Ondersteunde Communicatie

Een logopedist speelt een belangrijke rol bij het inzetten van ondersteunde communicatie. Dit begint met een uitgebreid onderzoek naar de communicatieproblemen van de persoon. De logopedist kijkt welke beperkingen er zijn en welke vorm van OC het meest geschikt is. Vervolgens begeleidt de logopedist bij het gebruik van deze hulpmiddelen en technieken. Dit kan variëren van eenvoudige gebaren of het aanwijzen van plaatjes tot het leren gebruiken van geavanceerde spraakcomputers.

Daarnaast is de logopedist ook een coach voor de omgeving van de persoon, zoals familie, vrienden of verzorgers. Zij moeten leren hoe ze effectief kunnen communiceren met behulp van ondersteunde middelen, zodat de persoon zich gehoord en begrepen voelt. Samen met de logopedist wordt er geoefend hoe deze communicatievormen in het dagelijks leven het beste kunnen worden toegepast.

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie over hulp bij ondersteunende communicatie of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is er een wachttijd?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Hoe werkt de logopedist?

Is logopedie alleen voor kinderen?