Stemproblemen die niet overeenkomen met je genderidentiteit

Herken je jezelf in de volgende klachten?

  • Je stem past niet bij je veranderende sekse.
  • Je stem klinkt te laag, je hebt een mannelijk klinkende manier van spreken.
  • Je hebt last van stemvermoeidheid.
  • Je ervaart problemen m.b.t. het stembereik of een instabiele, gespannen stem.
  • Je hebt een gebrek aan borstresonans, wat ervoor zorgt dat de stem te vrouwelijk klinkt

Als je het gevoel hebt dat je stem niet past bij je genderidentiteit, noemen we dat genderdysfonie.

Hoe ontstaan stemproblemen bij genderdysfonie?

Genderdysfonie is een stemstoornis die veel voorkomt bij transgenders, waarbij de stem niet overeenkomt met de gewenste genderidentiteit.
Transvrouwen hebben vaak moeite met een stem die te laag en mannelijk klinkt, zelfs na hormoontherapie. Transmannen ervaren soms stemproblemen zoals een beperkt stembereik of een instabiele stem na hun hormoonbehandeling. Daarnaast kan het ontbreken van borstresonantie ervoor zorgen dat de stem niet mannelijk genoeg klinkt, ondanks een mannelijk uiterlijk.

Hoe kunnen wij helpen bij jouw stemproblemen door genderdysfonie?

Als logopedisten zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met stemproblemen door genderdysfonie. Tijdens een uitgebreid onderzoek inventariseren we samen je hulpvraag en onderzoeken we de mogelijkheden om je stem beter te laten aansluiten bij je genderidentiteit. Wij beoordelen onder andere je stemfrequentie, articulatie, intonatie en de resonantie van je stem. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op dat is afgestemd op jouw behoeften.
Bij transvrouwen richten we ons op het verminderen van borstresonantie en het stimuleren van kopresonantie, het verbeteren van een vrouwelijk intonatiepatroon en een lichte articulatie. We kijken ook naar non-verbale communicatie zoals mimiek en gebaren om je hele spreekgedrag aan te passen aan de vrouwelijke geslachtsrol.
Voor transmannen werken we aan het ontwikkelen van een specifiek behandelprogramma om hun stemgebruik te verbeteren en beter te laten aansluiten bij hun mannelijke identiteit.

Soms wordt overwogen om een stemoperatie te ondergaan om de stem te vervrouwelijken. Toch raden we aan om dit pas te overwegen als logopedie niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, aangezien toonhoogte slechts één aspect van een vrouwelijk klinkende stem is.

Neem contact met ons op

Worden jouw stemproblemen veroorzaakt door genderdysfonie? Wij helpen je graag verder om je stem beter te laten passen bij wie je bent. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en begeleiding.

Bekijk ook

Hoe werkt de logopedist?

Is logopedie alleen voor kinderen?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Is er een wachttijd?