Slikstoornissen bij volwassenen

Herken je deze klachten?

  • Je verslikt je regelmatig tijdens het eten of drinken.
  • Je hebt moeite met kauwen of er blijft voedsel hangen in je keel.
  • Je hebt te maken met ongewenst gewichtsverlies door problemen met slikken.
  • Je ervaart angst of stress bij het eten of drinken.
  • Je hebt een verminderde eetlust of minder plezier in maaltijden.

De klachten komen waarschijnlijk voort uit een slikstoornis.

Hoe ontstaan slikstoornissen bij volwassenen?

Slikproblemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Ze komen vaak voor na hersenletsel, zoals een beroerte, een ongeval of een tumor. Ook aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals MS, Parkinson of A.L.S., kunnen slikproblemen veroorzaken. Bij deze aandoeningen hebben de spieren in de mond en keel moeite met het slikken. Operaties in het hoofd- of halsgebied kunnen ook leiden tot beschadigingen of belemmeringen tijdens het slikken. Daarnaast kunnen stress en angst een rol spelen bij het ontstaan van slikproblemen. Eten en drinken wordt op deze manier een vervelende uitdaging.

Logopedie helpt bij slikstoornissen

Wij als logopedisten kunnen je helpen om beter om te gaan met slikproblemen. Eerst doen we een slikonderzoek om vast te stellen waar de slikstoornis zich precies bevindt. Soms werken we hierbij samen met een KNO-arts, radioloog of andere specialist.
Op basis van de oorzaak en de ernst van de slikproblemen maken we samen met jou een behandelplan. Dit plan kan zich richten op het verbeteren van de spierfunctie of het aanleren van strategieën om veilig te slikken.

We geven ook adviezen over hoe je de maaltijden makkelijker en prettiger kunt laten verlopen. Dit kan gaan over de juiste houding tijdens het eten, de consistentie van het voedsel en de manier waarop het eten wordt aangeboden. Soms zijn aanpassingen nodig, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het aanpassen van de manier van bereiden. Ons doel is om je eet- en drinkmomenten zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, ook als er blijvende beperkingen zijn.

Met onze begeleiding kun je werken aan het verminderen van de klachten en het terugkrijgen van het plezier in eten en drinken.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over slikstoornissen bij volwassenen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Hoe werkt de logopedist?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Is er een wachttijd?

Heb ik een doorverwijzing nodig?