Stotteren

Herken je deze klachten?

  • Je hebt moeite om vloeiend te spreken.
  • Je herhaalt klanken of lettergrepen.
  • Je spreekt woorden met spanning in het gezicht of lichaam uit.
  • Je bent angstig om te spreken.

Mogelijk heb je te maken met een spraakprobleem door stotteren.

Oorzaak en herkennen spraakproblemen door stotteren

Stotteren is een spraakprobleem waarbij de vloeiende beweging van het spreken verstoord is. Dit kan zich uiten door het herhalen of verlengen van klanken of lettergrepen. Soms moeten klanken met veel moeite en spanning worden uitgesproken. Dit spraakprobleem kan gepaard gaan met andere zichtbare symptomen zoals spanning in het gezicht, meebewegingen van het lichaam, ademproblemen of transpireren.
Er zijn ook verborgen klachten, zoals het vermijden van situaties waarin je moet spreken en het omzeilen van moeilijke woorden. Deze spraakproblemen kunnen een grote impact hebben op je communicatie en zelfvertrouwen.

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij sommige kinderen gaat stotteren vanzelf over, maar bij anderen is een behandeling nodig.
Een logopedist kan goed onderzoeken of therapie op dat moment zinvol is. Door middel van een speciale screeningslijst (de SLS) kunnen ouders of hulpverleners inschatten of er een verwijzing naar een logopedist nodig is. Soms ontstaat stotteren op latere leeftijd door een emotionele gebeurtenis, zoals een ongeluk of verlies. Ook dan is het belangrijk om snel een logopedist te raadplegen om verdere spraakproblemen te voorkomen.

Logopedie helpt bij stotteren

Als je bij ons komt met spraakproblemen zoals stotteren, beginnen we met een uitgebreid onderzoek. We kijken naar de oorzaken: zijn er problemen met de spraakmotoriek? Zijn er emotionele factoren of omgevingsfactoren die het stotteren verergeren? Vervolgens bekijken we hoe het stotteren zich heeft ontwikkeld en in welke fase het zit. Op basis van deze informatie stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Bij kinderen betrekken we altijd de ouders en het gezin bij de behandeling. Soms geven we indirecte therapie, waarbij we de omgeving van het kind helpen om beter met de spraakproblemen om te gaan. In andere gevallen werken we direct met het kind aan het verbeteren van de spraak.
Bij jongeren en volwassenen doen we uitgebreider onderzoek naar zowel hoorbare als zichtbare stottersymptomen en de reacties uit de omgeving. We werken samen met jou aan een behandelplan dat je helpt om vloeiender te spreken, bijvoorbeeld door het oefenen van spreektechnieken en het veranderen van negatieve gedachten over het stotteren.

Er is een verschil tussen een logopedist en een stottertherapeut. Logopedisten behandelen een breed scala aan spraakproblemen, waaronder stotteren. Als de stotterproblemen complexer zijn, kan een doorverwijzing naar een gespecialiseerde stottertherapeut zinvol zijn. Stottertherapeuten zijn vaak logopedisten, soms psychologen of orthopedagogen, die een extra opleiding hebben gevolgd om zich te specialiseren in stottertherapie. Wij kunnen je helpen bepalen of zo’n verwijzing nodig is.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over spraakproblemen door stotteren of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Hoe werkt de logopedist?

Is er een wachttijd?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Is logopedie alleen voor kinderen?

Wordt mijn behandeling vergoed?