Taalproblemen door vertraagde taalontwikkeling / TOS

Herken je deze klachten bij je kind?

  • Je kind heeft moeite met het begrijpen van taal.
  • Je kind gebruikt korte, ongestructureerde zinnen.
  • Je kind heeft een beperkte woordenschat en praat vooral over bekende onderwerpen.
  • Je kind ervaart problemen met beurtgedrag, luisteren en oogcontact in gesprekken.

Dit zijn enkele signalen van taalproblemen die kunnen wijzen op een vertraagde taalontwikkeling, ook wel TOS genoemd.

Hoe ontstaan taalproblemen door een vertraagde taalontwikkeling?

Een vertraagde taalontwikkeling houdt in dat een kind op taalgebied achterblijft vergeleken met leeftijdsgenootjes. Dit kan zich uiten in problemen met taalbegrip, taalvorm, taalinhoud en/of taalgebruik.
Bij taalbegrip begrijpt het kind de taal moeilijk. Bij taalvorm worden zinnen kort, grammaticaal onjuist of ‘krom’ en zijn er problemen met het vormen van woorden.
Bij taalinhoud is de woordenschat beperkt en is het lastig voor een kind om verhalen te begrijpen of te vertellen. Problemen in het taalgebruik beïnvloeden de manier waarop een kind communiceert en zich aan de regels van communicatie houdt.

Vaak hangt een vertraagde taalontwikkeling samen met andere stoornissen, zoals een spraakontwikkelingsachterstand, gehoorproblemen of een algehele ontwikkelingsachterstand. Daarom is het belangrijk om taalproblemen bij een kind vroeg te onderkennen. Een kind leert van 0 tot 6 jaar het meest intensief taal, vroeg ingrijpen kan problemen voorkomen.

Hoe kunnen wij helpen bij taalproblemen door een vertraagde taalontwikkeling?

Wij helpen kinderen met taalproblemen door zorgvuldig onderzoek en gerichte behandeling. We starten met een eerste gesprek waarin we de hulpvraag bespreken en de achtergrond van het kind in kaart brengen. Met gestandaardiseerde testen onderzoeken we het taalniveau, zoals het taalbegrip, de taalproductie, communicatievaardigheden en auditieve vaardigheden. Op basis van de resultaten stellen we samen met jou een behandelplan op.
Er zijn verschillende therapievormen voor kinderen met taalproblemen door een vertraagde taalontwikkeling.
Bij indirecte therapie geven wij als logopedisten de ouder instructies om thuis de taalontwikkeling van het kind te stimuleren. Dit kan door in dagelijkse situaties extra aandacht te besteden aan taal.
Bij directe therapie werken wij rechtstreeks met het kind aan specifieke doelen en communicatievaardigheden. Samenwerking met ouders en leerkrachten is hierbij van groot belang. Een tijdige en gerichte aanpak van taalproblemen kan de communicatie en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind verbeteren.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over taalproblemen door een vertraagde taalontwikkeling of wil je een afspraak maken?Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Wordt mijn behandeling vergoed?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Is logopedie alleen voor kinderen?

Hoe werkt de logopedist?

Is er een wachttijd?