Taalproblemen door psychomotore retardatie

Herken je deze klachten bij je kind?

  • Je kind heeft moeite met bijten, kauwen of drinken uit een beker.
  • Je kind begrijpt niet altijd wat er in de omgeving gebeurt of wat er gezegd wordt.
  • Je kind kan niet duidelijk spreken, is slecht te verstaan.
  • Je kind gebruikt steeds dezelfde klankcombinaties of gezichtsuitdrukkingen om iets duidelijk te maken.
  • Je kind vertoont gedragsproblemen door frustratie over communicatie.

Zeer waarschijnlijk ontstaan de taalproblemen van je kind door psychomotore retardatie.

Hoe ontstaan taalproblemen door psychomotore retardatie?

Psychomotoriek is de manier waarop je beweegt en communiceert, zoals gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Soms ontwikkelt een kind zich op dit vlak langzamer, we spreken dan van psychomotore retardatie (retardatie is vertraging).
Deze taalproblemen ontstaan vaak al op jonge leeftijd en kunnen ook problemen geven met eten, drinken en communiceren.
Taalproblemen door psychomotore vertraging ontstaan door een vertraagde ontwikkeling van zowel de lichamelijke als de verstandelijke vermogens van een kind. Deze diagnose wordt vaak al op jonge leeftijd gesteld. Kinderen met psychomotore vertraging hebben moeite met bewegingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, zoals het bewegen van de mond tijdens het eten en spreken.
Deze problemen kunnen ook gevolgen hebben voor de taalontwikkeling. Kinderen met psychomotore vertraging hebben soms wel de behoefte om iets te zeggen, maar missen de juiste woorden. Of ze praten wel, maar zijn slecht verstaanbaar. Het gevolg kan zijn dat kinderen vooral met gezichtsuitdrukkingen proberen te communiceren. Zonder tijdige en deskundige hulp kunnen deze taalproblemen leiden tot gedragsproblemen, omdat het kind zich niet goed kan uiten.

Hoe kunnen wij helpen bij taalproblemen door psychomotore retardatie?

Wij als logopedisten bieden gespecialiseerde hulp bij taalproblemen door psychomotore vertraging. Eerst onderzoeken we de mondbewegingen, hoe je kind eet en drinkt en hoe het communiceert. Dit geeft ons een goed beeld van de taalproblemen waarmee je kind te maken heeft. Vervolgens stellen we een behandelplan op dat zowel het kind als de ouders helpt.
De behandeling kan bestaan uit het oefenen van mondbewegingen, het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling en het geven van adviezen voor eten en drinken. Ook leren we ouders hoe ze hun kind kunnen ondersteunen bij het communiceren. Soms stellen we een alternatief communicatiemiddel voor, als de spraak niet goed op gang komt. Logopedische therapie kan de taalproblemen verminderen en de communicatie van je kind verbeteren, zodat het zich beter kan uiten.
Kinderen met psychomotore vertraging komen vaak terecht in speciaal onderwijs of bij een kinderdagverblijf, waar zij ook ondersteuning krijgen van een logopedist. Logopedie helpt om taalproblemen tijdig te signaleren en de juiste behandeling in te zetten.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over taalproblemen door psychomotore retardatie of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Hoe werkt de logopedist?

Is er een wachttijd?