Verbale apraxie

Herken je deze klachten?

  • Je hebt moeite met het uitvoeren van complexe spraakhandelingen.
  • Je hebt moeite met het vinden van de juiste klank.
  • Je hebt problemen met de articulatie.
  • Je kunt woorden niet herhalen op verzoek.

Dit kunnen aanwijzingen zijn van spraakproblemen door verbale apraxie.

Oorzaak spraakproblemen door verbale apraxie

Verbale apraxie is een spraakprobleem waarbij je moeite hebt met het aansturen van de spieren die nodig zijn voor spreken. Hoewel de spieren zelf goed functioneren, lukt het niet om ze op de juiste manier te coördineren. Dit probleem ontstaat vaak door hersenletsel, zoals een beroerte, een ongeluk of een hersentumor.

Bij verbale apraxie heb je vaak moeite om de juiste articulatieplaats van klanken te vinden. Het kan variëren van ernstige spraakproblemen tot milde articulatieproblemen die af en toe optreden. Soms heb je moeite om het juiste woord te vinden en raak je steeds verder verwijderd van wat je bedoelt. Verbale apraxie kan ook samen voorkomen met andere aandoeningen zoals afasie of dysartrie.

Logopedie helpt bij verbale apraxie

Als je vermoedt dat je last hebt van verbale apraxie, is het belangrijk om een logopedist te raadplegen. Wij onderzoeken je spraak, verstaanbaarheid en mondmotoriek om een diagnose te stellen. In sommige gevallen kan aanvullend medisch onderzoek nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.

Na de diagnose stellen wij samen met jou een behandelplan op. Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar. Soms gebruiken we muziektherapie om de spraak te stimuleren. Bij ernstige verbale apraxie zoeken wij vaak zo snel mogelijk naar een alternatief communicatiemiddel, afhankelijk van jouw mogelijkheden.

Voorlichting speelt een belangrijke rol in de behandeling. Wij geven ook adviezen aan mensen in jouw omgeving over hoe zij je kunnen ondersteunen en stimuleren bij je communicatie.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over spraakproblemen door verbale apraxie of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bekijk ook

Is logopedie alleen voor kinderen?

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Hoe werkt de logopedist?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Is er een wachttijd?